Pitääkö lapsen tekemä taide säilyttää?

Pitääkö lapsen tekemä taide säilyttää?

posted in: Taide | 0

Kolme vinkkiä kuinka tallettaa lapsen taide helposti

Onko lapsesi luova ja täyttääkö taide kaiken säilytystilan? Tuntuuko ettet tiedä mitä lapsesi luomuksille tekisit? Oletko koskaan todella tutkinut lapsesi kuvia ja kuunnellut mitä tarinaa ne kertovat?  Kirjottanut tarinaa muistiin? Jos et ole, se kannattaa aloittaa nyt. Miksi, sen saat tietää kun luet tämän artikkelin

Pitääkö lapsen tekemä taide säilyttää?

Mietitkö, että pitääkö taide säilyttää? Muistaako lapsi piirroksiaan jos nyt hivutat ne roskiin? Onko niillä mitään merkitystä lapselle?

On merkitystä, sen olen huomannut. Olen saanut lukemattomia piirustuksia lapsilta ja niitä löydän sieltä sun täältä, osa yli 20 v. vanhoja. Voin sanoa, että ne kaikki on annettu minulle kuin lahjana. Ojennettu käteen tai lähetetty postissa. Kirjekuoressa tai huolellisesti taiteltuna, tarra päällä. Olen myös nähnyt kuinka hartaasti niitä piirretään mummoille, papoille, isille, äiteille. Harvemmin kavereille. Yleensä se, kenelle piirros on haluttu antaa, on aikuinen. Kertomisen tarve on suuri.

Tämä on varmasti sinullekin tuttu tilanne; lapsi makaa keittiön lattialla nenä melkein kiinni paperissa ja kieli keskellä suuta. Silmät seuraavat tarkasti kynän terää ja koko olemus keskittyy kuvan tekemiseen.  Kaikki tärkeät yksityiskohdat täytyy saada mukaan kuvaan. Sormia viisi, kynnet, ripset, pinni ja vyön solki. Koira katselee paperista possu suussa ja talutushihna vieressä. Kynän jälki on vakaa ja päättäväinen, se ei arkaile kertoa tarinaa. Äkkiä kynän liike pysähtyy, leikit kutsuvat ja paperi jää lattialle. Seuraava ohikulkija nostaa paperin, vilkaisee sitä ja laittaa piirongin päälle. Sieltä matka jatkuu makuuhuoneen kaappiin, jossa on jo sata muuta piirustusta. Pino kasvaa ja kasvaa, mutta roskiinkaan ei voi laittaa. Lapsen kuvallisia tuotoksia tulee päiväkodista, koulusta, kuvataidekoulusta, vapaa-ajallakin lapsi vain piirtää. Kuinka paljon niitä on vuoden päästä tai viiden vuoden päästä? Kuvia ei voi hävittää, koska niissä on lapsen koko maailma.

Kuvat ovat lapsen ajatusta

Koska lapsen kieli ei ole vielä niin kehittynyt, on hänen helpompi ilmaista itseään kuvallisesti.  Kuvat ovat lapsen ajatusta. Lapsen kuvallinen kehitys noudattaa kolmea kehitysvaihetta.

0-3 v. asti lapsi iloitsee siitä, että osaa tehdä jälkeä eikä kuvat esitä vielä mitään. Aikuisen silmin kuva on pelkkää sotkua. Piirtäminen ei rajoitu pelkästään paperiin, taidetta voi löytyä myös seiniltä ja lattialta.

3-8 v. lapset tekevät kuvia tiettyjen kaavojen mukaan ja kertovat niiden avulla tarinoita. Aurinko on paperin nurkassa. Viiva erottaa maan ja taivaan. Ihmiset ovat tärkeitä ja kaikki pienetkin yksityiskohdat tallennetaan. Mitä tärkeämpi ja läheisempi ihminen on lapselle, sen isompi hahmo on paperilla. Talo ja puu kuuluvat myös tähän ikävaiheeseen oleellisesti.

8-16 v. lapsi pyrkii kuvien tekemisessä realismiin. Kuvista halutaan oikean näköisiä. Koska havainnosta piirtäminen on vaikeaa ja vaatii paljon harjoittelua, monella jää kuvien tekeminen tässä vaiheessa kokonaan pois. Ne jotka jaksavat harjoitella, kehittyvät ja alkavat kehittämään omaa taiteilijuuttaan laajentaen kuvan tekemistä muuhunkin kuin piirtämiseen. Monen aikuisen piirtäminen on jäänyt siis 8-16 vuotiaan tasolle vain siksi, koska motivaatio harjoitteluun on puuttunut.

Koska lapsen aktiivinen kuvan tekemisen vaihe on suhteellisen lyhyt niin kuvien arvo on todella suuri. Voi olla, että peruskoulun jälkeen lapsi ei enää juuri ilmaise itseään kuvallisesti. Siksi olisi hyvä saada lapsen tekemä taide tallennettua. Kuvista voit lukea mitä lapsi on ajatellut kuvan tekemisen vaiheessa. Ne kertovat lapsen luonteesta ja siitä, millaisena hän näkee maailman ja mitä pitää tärkeänä. Kuvat ovat tärkeitä hänelle itselleen ja sinulle ne voivat kertoa tarinan, jos pysähdyt niitä todella katsomaan.

Mutta koetko, että lapsen tekemä taide on ongelmallista säilyttää? Tuntuuko, että taide täyttää joka paikan ja piirroksia tulee ihan liikaa? Varsinkin, jos lapsia on useampia, voi olla vaikea säilyttää ihan kaikkea. Seuraavat vinkit kertovat mitä parhaimmille teoksille voi tehdä ja kuinka ne voi kätevästi tallettaa ja jakaa. 

Kolme helppoa tapaa säilyttää lapsen taide

Laita piirustuksiin aina tekijän nimi ja ikä. Talleta ne digitaalisesti eli kuvaa kameralla, puhelimella tai tabletilla joko heti valmistumisen jälkeen tai kaikki yhdellä kertaa. Kun sinulla on aikaa, voit tutkia kuvia tarkemmin ja poimia niistä parhaimmat omaan kansioonsa.

1.  Kuvista voit tehdä esimerkiksi printin tai siirtokuvan, jonka painat vaikkapa kestokassiin tai kankaaksi.  Lapsesi taide kulkee mukana ja ilahduttaa myös muita kanssakulkijoita.

2. Tee kuvista ja teksteistä kirja, johon lisäät myös valokuvia lapsestasi. Voit luoda näistä oman taideteoksesi, jonka pääosassa on lapsesi taide.

3. Tee kuvista video ja lue tekstejä ja tarinoita videon taustalle. Liitä mukaan valokuvia lapsestasi sen ikäisenä kuin hän on tuotoksiaan tehnyt. Jos sinulla on äänitettyä laulua ym. Voit liittää nekin videoon.

Lapsesi ainutlaatuisia  tuotoksia ei siis kannata hävittää, ennen kuin olet tallettanut ne. Myöhemmin voit tehdä niistä lapselle lahjan, jossa on pala hänen historiaansa. Kuvat kertovat tarinaa, jota aikuiset eivät ole nähneet. Lapsen silmin nähtyä, koettua ja kerrottua.
Aloita uusi, hauska harrastus ja aloita lapsen taiteen taltioiminen. Lopputulos palkitsee taatusti!

Tarvitsetko apua lapsen teosten tallentamisessa?
Ota yhteyttä, autan sinua tekemään kirjan, printtejä tai videon lapsen taiteesta.

Jaa tästä, kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *