Onko ompeleminen yhtään järkevää kun kaiken saa valmiina?

Onko ompeleminen yhtään järkevää kun kaiken saa valmiina?

posted in: Luovuus | 0

Ompeleminen oli melkein joka talossa tapahtuvaa puuhaa silloin kun minä olin lapsi. Muistan kun ensimmäinen Seppälä ilmestyi kylälle kun olin jotain 10 v ikäinen. Tästä alkoi teollisten vaatteiden laajamittainen vallankumous ainakin sillä kylällä.

 

Tätä ennen kuljin pääosin itse tehdyissä vaatteissa ja syy oli että kangas oli halpaa eli itse ompeleminen oli kannattavaa. Kankaita oli myös tosi paljon saatavilla. Paljon enemmän kuin valmiita vaatteita.

 

Ei siis ollut saatavilla vaatteita niin paljon ja toisaalta kangaskauppoja oli joka kulmalla. Silloin ompelua saattoi siis perustella järkisyillä joista suurin oli raha.

 

Mutta miten on tänä päivänä. Onko ompeleminen enää järkevää?

Löydän kyllä paljon järkisyitä miksi ompeleminen kannattaa ja ensimmäinen ei kylläkään ole raha. Nimittäin kankaat tänäpäivänä maksaa enemmän kuin ennen eli itse tehdystä vaatteesta tulee usein kalliimpi kuin ostovaatteesta. Varsinkin jos ostovaate on tehty halpatuotannolla.

 

 

 

Jäitä hattuun kangasostoksilla

 

On muistettava, että vaatteiden ompelussakin voi kuluttaa yli. Kankaita syntyy jatkuvalla syötöllä mitä ihanimpia kuoseja. Jos näiden kuosien perässä lähtee juoksemaan, voi olla että kaapissa on enemmän paitoja mitä itse ehtii käyttää. Joudun itse laittamaan välillä jäitä hattuun kun selailen kaikkia ihania kankaita.

 

Onkin järkevää suosia enimmäkseen suhteellisen ajattomia kuoseja ja värejä,  ja vaikkapa vain silloin tällöin repäistä esimerkiksi  pinkillä pupukuosilla.

 

Verkosta kankaiden tilaaminen on sikäli haastavaa, että kangasta ei voi tunnustella. Täytyy luottaa materiaalitietoihin ja grammamääriin. Yrittää kuvitella miltä kangas tuntuu.  Aloittelijalle ei mikään helppo nakki ja siksi hänen kannattaakin marssia ihka oikeaan kangaskauppaan ja tutkia miltä eri materiaalikoostumukset näyttää ja tuntuu livenä.

 

Kangasta ei kannata  hankkia varastoon vaan aina tarpeen mukaan (huoh omat kankaita pursuavat hyllyt).  Siksi on järkevää suunnitella ompeleminen etukäteen. Jos käytät valmiita ohjeita, löydät tarvittavat kangasmäärät helposti ohjeista. Myös opettelemalla laskemaan kankaan menekin, hahmotat paljonko sinun pitää kangasta hankkia. Kaavoittamalla itse vaatteet voit tehdä kaavan myös niin että materiaalia menee mahdollisimman vähän eikä hukkatilkkuja jää paljon.

 

Osta laatua. Ompeleminen ei ole järkevää huonolaatuisesta kankaasta, koska käytät vaatteen tekemiseen kuitenkin arvokasta aikaasi. Itse ompeleminen onkin  siinä mielessä järkevää että voit valita hyvälaatuisen materiaalin josta haluamasi mallin teet. Hyvä laatu kestää ja laadukkaasta kankaasta tehdyn vaatteen käyttöikä voi olla todella pitkä. Ja silloin laatuun laitettu raha tulee takaisin itselle kun vaatetta voi käyttää vaikkapa viisi vuotta.

 

Ompeleminen voi olla ekoteko

 

Miten niin? Meneehän kankaan valmistukseen energiaa, vettä, kemikaaleja, polttoainetta kuljetukseen jne jne.

 

Niin menee, mitäänhän ei saa ilmaiseksi. Mutta tarjontaa on nykyään niin paljon, että voit helposti tehdä ekologisesti ja eettisesti kestävämpiä valintoja kankaidenkin kanssa. Verkkokaupoissa on tosi hyvin kerrottu kankaiden tiedot eli tietoa kyllä löytyy.

 

Ja se mikä minun mielestäni on yksi suuri asia on että kun ompelet itse, ovat tuotannon päästöt huomattavasti pienemmän kun monta vaihetta vaatteen kuljetuksista, palautuksista, varastoinneista ym. jää pois.  Saatika sitten ylijäämävaatteet jotka menee roskiin.

 

Myöskin se, että saat kerralla sellaisen kun haluat lisää vaatteen käyttökertoja. Jos sinulla on yksi mieleinen vaate, pidät sitä taatusti enemmän kuin jotain puolihyviä vaatteita. Et siis tarvitse kaappiin viittä puolihyvää jos sinulla on yksi hyvä. Saat vaatekaapin sisällön pienemmäksi ja siksi ompeleminen on järkevää.

 

 

Ompeleminen lisää hyvinvointia

 

Niin kuin kaikki muukin käsityö, on ompelemisella tosi iso positiivisen energian lisääntymisen vaikutus.  Ei pelkästään lopputulos palkitse vaan koko prosessi, joskun en edes haluaisi saada työtä valmiiksi kun itse tekeminen on niin mukavaa.

 

Iso plussa on se että puhelimen näpräämisen sijaan voit uppoutua illaksi ompeluksen tai muun käsityön äärelle. Et taatusti tule kaipaamaan puhelinta kun olet niin täydellisen keskittynyt ratkaisemaan ompelun haasteita.

Eri työvaiheet vaativat ajattelua ja keskittymistä eikä tämä ole huono asia, jos se ei tuo sinulle stressiä. Paineen alla ei minkään käsityön tekeminen ole järkevää.

 

Valitse ompelus tai käsityö sellaiseksi että se haastaa sinua mutta ei ole liian vaikea. Toki olen sitä mieltä, että taidot kasvavat kun haastat itseäsi. Mukavuusalueelle ei kannata jäädä tässäkään!

 

Jos mietit mistä löydät aikaa käsitöille, mieti tarkkaan mistä voisit luopua jos aikasi on niin kiireinen?

Onko joku asia jonka edelle ompeleminen tai joku muu käsityö voisi mennä?

Voisiko käsitöille olla joku hetki päivässä, vaikkapa tunti illassa?

 

Uskon, että jos otat projektin työn alle se lisää omaa jaksamistasi ihan pelkästään jo siksi että saat tehdä jotain itsellesi mieleistä jonka saat joskus valmiiksi. Sinulla on konkreettinen tavoite mitä kohti menet ja tiedät koko ajan että se tulee valmiiksi. Ja kun se tulee valmiiksi, voit aloittaa ihan alusta jonkun toisen projektin.

 

Ihmiselle on tärkeää saada asioita valmiiksi varsinkin tässä ajassa jossa asiat tuntuvat lilluvan hyvinkin epämääräisinä. Työ ja vapaa-aika sekoittuu eikä työllä ole välttämättä koskaan loppua. Onko siis ihme että stressin määrä on niin valtava? Kyllähän asioita pitää saada valmiiksi ja laittaa ö -mappiin että voi tehdä tilaa uudelle.

 

Jo pelkästään käsitöiden tekemisen hyvinvointia lisäävä vaikutus on järkisyy aloittaa ompeleminen tai neulominen tai vaikkapa virkkaaminen. Kannattaa aloittaa helposta ja pikkuhiljaa lähteä nostamaan vaikeusastetta. Esimerkiksi huovutus on tosi helppo tapa aloittaa koska siitä ei voi olla tykkäämättä ja tekniikka on helppo.

 

Tutustu käsityöpaketteihin täällä ja tilaa kotiisi. Sinun ei tarvitse etsiä materiaaleja ja ohjeita netistä, vaan voit napsauttaa videon päälle ja aloittaa vaikka saman tien upean harrastuksesi!

 

– Silja

 

 

PS.

Ja hei, jos et itse halua lähteä aloittamaan käsitöiden tekemistä, yks vinkki olis. Täältä voit tilata ylläripaketin kaverille! Hän yllättyy taatusti, varsinkin jos vaadit nähdä kuvan valmiista tuotteesta 😀

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *