Luovat Ylläri -taidepajat

Luovan taiteen tekemistä pidetään usein sellaisena alueena jonkaa osaavat vain luovat tai ns. taiteelliset ihmiset ”harvat ja valitut”. Tiedän monia monia aikuisiakin ihmisiä ketkä eivät koskaan suostu piirtämään edes tikku-ukkoa koska eivät osaa. Omasta mielestään.

 

En usko tähän, vaan pidän sitä enemmän rohkeuden puutteena. Ihminen ei uskalla näyttää kuvallista puolta itsestään koska se kertoisi liikaa, sielusta. Se tekisi näkyväksi epävarmuuden ja epätäydellisyyden. Se kertoisi liikaa omasta persoonasta. Siitä jonka voi helposti piilottaa suurilla sanoilla ja äänenpainoilla.

 

Mielestäni ei tässä siis ole kyse lainkaan osaamisesta. Nimittäin jokainen osaa. Ihmisen kuvallinen kehittyminen tapahtuu kautta maailman ja kansallisuuksien samanlaista linjaa noudattaen. Jokainen lapsi missä päin maailmaa käy läpi samat kuvallisen kehityksen vaiheet. Jos ei ole paperia ja kynää, kuvat piirretään vaikka kepillä hiekkaan tai sormella ja vedellä kiveen. Se on keino kertoa omia ajatuksia toisille silloin kun ei vielä ole sanoja.

 

Mutta minne nämä kuvat tai keino ilmaista itseä  sitten katoavat? Usein se tapahtuu teini-iässä silloin  kun kehitys on vielä täysin kesken. Vaiheessa jossa oma mieli vaatii että kuvasta tulisi tarkka kuin valokuva. Kun kuvasta ei tule täydellisesti valokuvan kaltainen, on helpompi todeta että en osaa ja heittää välineet nurkkaan. Jonne ne jää pahimmassa tapauksessa loppuelämäksi.

 

Se on tosi harmi, koska esimerkiksi piirtäminen on taito jonka jokainen voi oppia kuten pyörällä ajon. Vaatii vain harjoitusta. Ja tässä juuri piilee se salaisuus, miksi jotkut osaavat. He ovat jatkaneet harjoittelua eivätkö ole luovuttaneet. Vain harjoittelemalla taidot kehittyvät – olipa kyse urheilusta, leipomisesta, matemaatikasta tai mistä tahansa muustakin kuin vaikkapa piirtämisestä. Kuvan tekeminen ei ole sen kummempi taito kuin mikään muukaan laji – sitä voi opetella kuka tahansa. Kehittyä ja tulla paremmaksi.

 

Vallalla on kuitenkin harmittavan usein käsitys, että luovat ja taiteelliset  ihmiset ovat oma lajinsa ja minähän en niihin kuulu. Itse ajattelen että luovuus ja taiteellisuus asuu ihan jokaisessa ihmisessä jos hän vain antaa luvan näiden tulla esiin. Luovuus on heittäytymistä. Luovat ratkaisut syntyvät usein juuri silloin kun tehdään jotain toisin kuin ennen. Myös arkielämän kuvioissa.

 

Luovuus ei ole mitattavissa sillä kuinka hyvin osaa piirtää vaikka usein kuulee näitä verrattavan. Mitä tekemistä luovuudella oikeastaan edes  on piirtämisen kanssa? Ei välttämättä yhtään mitään – voit olla hyvä jäljentämään ja toistamaan , mutta jos pitäisi piirtää ”omasta päästä” se ei välttämättä onnistukaan niin helposti.

 

 

Kuvallinen ilmaisu eli kuvataiteen parissa työskentely on siitä mahtava laji, että kaikki mitä teet on näkyvää. Voit itse nähdä mitä olet saanut aikaan. Ja mikä parasta, voit näyttää teoksesi myös muille. Kuvassa näkyy aina sinun henkilökohtainen sisäinen maailmasi. Jokainen kuva kertoo jotakin sinusta – itsellesi ja toisille. Kuvalla voit myös avata toiselle omaa ajatusmaailmaasi aivan eri tavalla kuin sanoin.

 

 

Palaan vielä lapsiin. Oletko koskaan tutkinut lasten piirroksia? Omia lapsuuden aikaisia tai jonkun toisen lapsen?  Lapset ilmaisevat itseään kuvilla, aidosti ilman sanoja. Jos näitä kuvia ei olisi, kuinka he kertoisivat mitä ajattelevat kun sanoja ei vielä ole? Kun sanoja tulee lisää, kuvat häviävät ja sanat vievät niiltä tilan. Sanoilla voi paljon peittää tai jättää kertomatta, kuvat eivät koskaan valehtele vaan ne ovat aitoja.

 

 

Kun ilmaiset jonkin asian kuvana, se kertoo sinusta paljon enemmän kuin kertoisit saman asian verbaalisesti. Kuvat kertovat sinusta ja sinulle. Haluan korostaa tuota sanaa sinulle. Kun teet kuvat, siihen piirtyy asioita alitajunnastasi ja usein löydät niistä jotain sellaista jota et olisi muuten tullut ajatelleeksikaan.

 

 

Kuvallinen kieli on kansainvälinen ja silloin kun sanat loppuvat, kuvat auttavat. Kuvat avaavat ja aukaisevat. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa -sanonta on aivan totta. Vaikka kuva ei esittäisi äkkiä katsottuna mitään, silti se kertoo paljon.

 

 

Kuvan tekeminen on lopulta helppoa kun valkoisen, tyhjän paperin kauhu on selätetty. Kun saat hyvät ohjeet, paikka ja aika on kohdallaan ja sinulla on välineitä käytössäsi sinun tarvitsee vain heittäytyä. Unohtaa itsekritiikki ja vain tehdä.

 

 

Luovan taiteen taidepajat kotiin - Luovuuspaja Keinu

 

Luovan taiteen ylläripaja vie sinut uuden äärelle

 

On olemassa tekniikoita, joilla voi oppia heittäytymään tekemisen äärelle. Olen suunnitellut ja rakentanut luovan taidepajan, jonka voit viedä nyt kotiisi. Luovan taiteen  ylläripaja onkin tarkoitettu juuri sinulle jotka et usko että osaisit. Joka et ole ehkä koskaan kuitenkaan kokeillut mitään näin rämäpäistä ja hullua.

 

Kannustan sinua lähtemään rohkeasti mukaan! Löydä oma luova potentiaalisi ja tapasi tehdä kuvia. Nyt voit tilata työpajan kotiisi ja tutustua siellä kuvallisen ilmaisun saloihin.Takuulla yllätyt itsekin. Lupaan että tässä pajassa sinulla on oikeasti kivaa!

 

Juuri siksi tämä onkin ylläripaja – jotta voit osallistua kotona ilman ennakkoluuloja, rohkeasti kokeillen. Turvallisesti, rauhassa, itsesi kanssa. Meiningillä joka ei ole sinulle ennestään tuttu. Vain tällä tavalla voit yllättyä!

 

Tutustu Luovan taiteen ylläripajaan täällä ja tilaa paja kotiisi. Et taatusti tule pettymään koska mitään näin hullua mutta samalla antoisaa et ole ehkä tehnyt pitkään aikaan!

 

 

– Silja

 

Ps. Jos haluat tutustua myös luovaan käsityöpajaan, käy kurkkaamassa täältä.