Luova ratkaisu toimii aina!

Luova ratkaisu toimii aina!

posted in: Luovuus | 0

Taannoin kuuntelin radio-ohjelmaa, jossa pohdittiin luovuudelle uutta sanaa. Aiheena oli siis luovuuden johtaminen ja siihen liittyen sanana  luovuus kuulosti liian pehmeältä ja innovatiivisuus taas liian kovalta. Uutta sanaa ei keksitty, mutta ehkä se jäi mietintämyssyyn. Minua ei luovuus -sanan pehmeys häiritse, koska luovuus vaatii tietynlaista pehmeyttä ja joustavuutta päästäkseen esiin.

 

Oletko sinä koskaan miettinyt, että mitä luovuus oikeastaan on? Ja kuinka se näkyy sinun elämässäsi? 

 

Kenties olet huomannut sen, että luovuuteen liitetään usein ihmisen persoonallisuus. Sinäkin saatat ajatella, että tuo ihminen on luova ja minä taas en. Tai päinvastoin. Luovuus ei kuitenkaan ole vain joillekin ihmisille kuuluva luonteenpiirre, vaan se on pikemminkin tapa ajatella ja toimia. Se on tila, jossa etsitään ratkaisua ongelmaan luovan prosessin kautta. Ongelma taas voi olla konkreettiseen tekemiseen liittyvä tai se voi liittyä vaikkapa toimintoihin tai työskentelytapoihin. Luova ratkaisu onkin  yleensä vastaus johonkin ongelmaan.

 

Lue tästä artikkelista seitsemän vinkkiäni, joiden avulla voit kehittää omaa toimintaasi luovempaan suuntaan. Löydätkö omasta elämästäsi tai toimintatavoistasi jo näitä, onko luova ratkaisu sinun juttusi?

 

1. Uskalla ratkaista ongelmia luovasti

Itse huomaan luovuuden läsnäolon melkein päivittäin, kun joku ongelma pitää ratkaista kiireellisesti. Usein tällaisissa tilanteissa aikaa on vähän ja pitää toimia nopeasti. Luova ratkaisu ongelmaan auttaa pääsemään pattitilanteesta yli. Järjellä ajateltuna ratkaisu ei välttämättä ole ihan kaikista järkevin, mutta se on ratkaisu siihen tilanteeseen, joka silloin on ollut päällä.

Kautta aikojen ihminen on selvinnyt ongelmatilanteista luovaa ongelmanratkaisua käyttäen. Omiin vaistoihin ja intuitioon luottaen. Tilanteet ja olosuhteet nykypäivänä muuttuvat niin nopeaan tahtiin, että ongelmanratkaisun taidot voivat tulevaisuudessa olla jopa elinehto. Ihan jokaisen on hyvä osata ratkaista eteen tulevia ongelmia uudella tavalla, luovasti. 

Lasten taidekasvatus opettaa taiteen avulla ongelmanratkaisua ja itsenäistä ajattelua. Kun jo lapsena opitaan ratkaisemaan ongelmia käytännön tasolla, se on aikuisena työelämässä voimavara ja mahdollisuus. Uskalla tutkia ja ratkaista ongelmia luovasti. Lähesty asiaa ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin.

Älä tyrmää heti tyhmältäkään kuulostavaa ideaa, siinä voi piillä idean siemen.

 

2. Ole rohkea

Usein suurin luovuutta rajoittava tekijä on oma mieli, joka sanoo; et osaa, et pysty, et uskalla. Tai et voi tehdä tai toimia vasten normia tai niin kuin on opetettu. Mieli pelkää epäonnistumista ja rajoittaa luovuutta, koska se ei uskalla ottaa riskiä. Luovuus tarvitsee heittäytymistä, riskin ottamista, omiin kykyihin luottamista.

Luovuus on rohkeutta luottaa omaan intuitioon. Jos et anna mielesi rajoittaa tekemistä, vaan annan luovan prosessin viedä, saattaa lopputulos olla hämmentävän yllättävä. Jotakin, mitä et olisi ikimaailmassa osannut suunnitella etukäteen. Tai mitä et olisi voinut kuvitellakaan tekeväsi tai osaavasi.

 

3. Anna asioille aikaa kehkeytyä 

Luova prosessi vaatii hautomisaikaa. Itse huomaan tämän konkreettisesti aina, kun jään ikään kuin jumiin jonkun asian kanssa. Mikään ratkaisu ei tunnu hyvältä ja lisää ei enää keksi. Olen oppinut jättämään asian sikseen ja luotan, että jossakin kohtaa siihen tulee ratkaisu. Niin hullulta kuin se kuulostaaki, usein ratkaisu tulee unessa.  Alitajunta on työstänyt ongelmaa tietämättäni ja aamulla kun herään tiedän mitä teen. Toinen paikka missä ratkaisu usein selkiintyy on aamulenkki koirien kanssa. Ratkaisut ei kuitenkaan tule heti seuraavana aamuna, vaan siihen voi mennä päiviä, jopa viikkoja.

Tärkeintä on, että olen lopettanut ongelman miettimisen ja jättänyt asian hautumaan.

 

4. Tiedosta epäonnistumisen riski

Jos haluat toimia ohjeen tai mallin mukaan esimerkiksi käsitöissä, pelaat varman päälle ja varmistat onnistumisesi. Tämä on ihan ok. Jos taas haluat poiketa ohjeesta ja tehdä luovan ratkaisun, otat samalla riskin epäonnistua. Koska ei ole valmista mallia tai toimintatapaa, vaan luot kokonaan uutta.  Jos pelkäät epäonnistumista etkä uskalla ottaa riskiä, et myöskään kehitä luovuuttasi. Usein epäonnistumisia tarvitaan useita, ennen kuin lopullinen ratkaisu valmistuu. On tärkeää tiedostaa riski, mutta älä anna sen ohjata tekemistäsi. Riittää, että tiedät sen olevan olemassa.


Itse saatan tehdä asioita useaan kertaan, joka kerralla yhtä varmana että suunta on oikea. Kuitenkin jossain vaiheessa tökkää ja lopullinen ratkaisu jää löytymättä. Usein käy mielessä, että onko ihan sama lopettaa koko homma ja kokeilla jotain muuta. Periksiantamattomuuttani jatkan kuitenkin, koska minulla on tavoite. Olen varma, että ratkaisu on löydettävissä. Sinnikkyyttä tarvitaan prosessin loppuunsaattamiseksi.

Jos luovutat epäonnistumisen jälkeen, luovut mahdollisuudesta löytää uusi, luova ratkaisu.

 

5. Ole avoin oppimaan

Luovuuteen liittyy vahvasti myös oppiminen, joka tapahtuu tekemisen ja toiminnan, usein epäonnistumisen kautta. Luovassa prosessissa ei turvauduta valmiiseen malliin tai ohjeeseen, vaan lähestytään aihetta luovan prosessin kautta. Lähdetään liikkeelle ongelmasta ja annetaan ratkaisun kehittyä rauhassa prosessin aikana. Prosessi vaatii usein sivupolkuja, joiden ansiosta ongelma kristallisoituu ja ratkaisuun pääseminen lähenee, kerta kerralta. Jokaisesta epäonnistumisesta opit aina jotain. Kantapään kautta. Ja seuraavalla kerralla vastaavassa tilanteessa muista oppisi. Tärkeintä on ottaa epäonnistumisista opikseen!

Hiljainen tieto kasvaa vain tekemällä ja kokeilemalla.

 

6. Luota kuin lapsi

Luovuutta voi kehittää ja sen voi löytää itsestään esimerkiksi kokeilemalla uudenlaista tekemistä tai toimintamallia elämässään. Luovuus on pitkälti ennakkoluulottomuutta ja avointa suhtautumista asioihin. Vaatii myös rohkeutta lähteä kulkemaan omaa polkua lapsen lailla luottaen ja uskaltaen. Kokeillen ja oppien. Kun uskallat tehdä tämän, huomaat että aina kun uskallat, myös luottamus omaan selviämiseen kasvaa. Oma mieli alkaa kannustamaan ja rohkaisemaan, että uskallat heittäytyä ja päästää irti.

Uskalsithan silloin lapsenakin, ja onnistuit. Miksi et nyt onnistuisi?

 

7. Älä kuuntele epäilijöitä

Ihmiset, joska pelaavat varman päälle, saattavat saada sinutkin epäilemään onnistumista. Kuuntele heitä, mutta älä tottele. Sinä itse tiedät oman prosessisi ja näet sen eri tavalla kuin muut. Ulkopuolinen ei voi tietää kaikkea sitä, mitä sinä jo tiedät ja tunnet. Luota omaan vaistoosi ja toimi sen mukaan. Vaikka aikaa kuluu eikä ratkaisua näy, luota siihen että kaikki järjestyy. Ja mikä tärkeintä, pysy liikkeessä. Älä jää istumaan ja odottamaan, että ongelma ratkeaa vaan toimi. Tärkeintä on, että suunta on eteenpäin. Vaikkapa vain ihan pienesti, ajatuksen tasolla.

Nurkan takana voi piileskellä ratkaisu!

 

Kaiken kaikkiaan luovuuden läsnäolo missä tahansa toiminnassa, ryhmässä, yhteisössä antaa mahdollisuuden keksiä uusia ratkaisuja. Tärkeintä on, että jokainen saa mahdollisuuden tuoda omat ajatuksensa esille ilman pelkoa, turvallisessa ilmapiirissä. Luovin ratkaisu voi tulla juuri sieltä suunnalta, mistä vähiten odottaisi! Turvallisen ilmapiirin luominen onkin sitten oma juttunsa...

 

Ps. Haluatko kuulla lisää luovia juttuja?  TILAA UUTISKIRJE!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *